Siva mrena

Očesna siva mrena ali katarakta, velja za enega najpogostejših vzrokov za moten vid v odrasli dobi. Pogostost tega obolenja s starostjo narašča. Lahko pa nastane tudi pri hujših dolgotrajnih vnetjih oči, zaradi jemanja nekaterih zdravil, po drugih očesnih operacijah, naprimer glavkomskih ali po poškodbah oči. Vzrokov je še več, vendar vseh ne poznamo. Pri otrocih je možna prirojena siva mrena, pogosto zaradi dedne obremenjenosti. Pomembna dejavnika, ki zvečujeta tveganje za razvoj sive mrene in na katera lahko vplivamo, sta kajenje in izpostavljenost UV žarkom. Dokazano je, da imajo ljudje, ki pokadijo 15 cigaret dnevno, kar trikrat večjo verjetnost za razvoj sive mrene.

Posledica sive mrene je nejasen vid, saj zaradi motne leče svetloba slabše prehaja preko le te in se na njej tudi nepravilno uklanja, Pogosto pacienti opažajo, da slabše vidijo pri slabi osvetlitvi, lahko slabše prepoznavajo barve, nekateri opazijo prekomerno bleščanje na sončni svetlobi, pri nekaterih pride tudi do pojava dvojnih slik.

Edino do sedaj znano učinkovito zdravljenje je kirurško z operacijo, pri kateri se odstrani zamotnjeno naravno očesno lečo in se na njeno mesto vstavi umetno lečo. Gre za najpogostejšo očesno operacijo ter zelo verjetno tudi za eno izmed najbolj uspešnih in varnih očesnih operacij. Odločitev za najprimernejši čas operacije je odvisna od subjektivnih težav pacienta in od njegovih potreb. Operacijo sive mrene običajno predlagamo pacientom, pri katerih je zaradi zamotnitve očesne leče prišlo do poslabšanja vida do te mere, da jih to moti pri njihovih vsakodnevnih aktivnostih.

Siva mrena in njeni simptomi

Kdaj se odločiti za operacijo sive mrene

Možni simptomi po operaciji sive mrene

Operacija sive mrene

Posegi se izvajajo na lokaciji Moše Pijada 21

Operacija se izvede večinoma v lokalni anesteziji s kapljicami. Bolečine ne čutite, pač pa čutite dotik na okolne veke. Pomembno je, da med operacijo ne zapirate oči in se ne premikate. V zahtevnejših primerih se individualno dogovorimo za anestezijo z injekcijami. Pomembno je, da na poseg pridete zdravi, brez sveže infekcijske bolezni. Zdravil, ki jih jemljete, ni potrebno ukiniti, tudi zdravil za redčenje krvi ne.

Pred operacijo s kapljicami razširimo zenico in omrtvimo oko. Pred vstopom v operacijsko sobo vam preko vaših oblačil oblečemo plašč, kapo in prevleko čez obuvalo. Med posegom ležite na ravni operacijski mizi na hrbtu, prekriti čez glavo in trup in se ne premikate. Enostaven poseg traja v povprečju 15 minut. Skozi majhen rez ob robu roženice se motno naravno očesno lečo odstrani z ultrazvokom in nadomesti z akrilno umetno lečo. Po posegu lahko odidete domov s spremstvom in na dan operacije počivate. Kontrolni pregled je potreben že prvi dan po operaciji, kapljice za oči pa kapate od prvega dneva dalje 3 tedne. Omejitev po operaciji skoraj ni zaradi fiziološkega položaja umetne leče in majhnih rezov v oko. Do končanega zdravljenja ne smete s prsti pritiskati na operirano oko. Prav tako odsvetujemo fizioterapijo in kopanje v bazenih vse do konca zdravljenja.

Pri operaciji sive mrene se lahko vstavi različne vrste intraokularnih leč. Katera leča je za vas najprimernejša nas lahko povprašate ob pregledu.

Zaupajte lepoto in zdravje svojih oči strokovnjaku!