Botoks

Kaj je Botoks?

Botoks je Botulinum toksin tipa A, ki je naraven nevrotoksin, ki ga proizvaja bakterija Clostridium botulinum. V telesu deluje na stiku med živčnim končičem in mišico in omrtviči delovanje mišice. Prečiščen toksin se v medicimi uporablja že 20 let pri zdravljenje določenih bolezni in migren. V estetski medicini se botoks uporablja v bistveno nižjih dozah za glajenje gub obraza in vratu. Prav med najuspešnejšimi in najbolj razširjenimi indikacijami pa so gube okrog oči in med obrvmi. Ker so doze nizke, so tudi stranski učinki redki in blagi do zmerni. Največkrat so prisotni blaga rdečina in oteklina na mestu vboda; lahko nastane manjša podkožna krvavitev, saj je koža okrog oči dobro prekrvavljena.

Botoksa ne smemo uporabljati pri kožnih vnetjih na predvidenem mestu injiciranja, pri pacientih z miastenijo gravis, Eaton Lambertovim sindromom ali pri posameznikih z znano preobčutljvostjo na botulinum toksin ali drugo pomožno komponento iz formulacije. Botoks je kontraindiciran pri nosečnicah in doječih materah ter pri sočasni uporabi določenih antibiotikov in mišičnih relaksantov.

Račje tačke

Gube med obrvmi

Gube na čelu

Kaj storimo pred posegom?

Pred posegom se z vami pogovorimo o vaših željah in pričakovanjih, opravimo pregled in vam povemo kaj so realna pričakovanja in vam svetujemo. Opravimo fotografiranje obraza, saj po nastopu učinka pogosto pozabimo, kako smo izgledali prej. En teden pred posegom ne priporočamo jemanja aspirina ali drugih nesteroidnih analgetikov, saj s tem zmanjšate možnost nastanka modric.

Kako poteka poseg in kako hitro nastopi učinek?

Na poseg pridete brez ličil in krem na obrazu, obraz dezinficiramo in s tanko iglo vbrizgamo botoks. Samo vbrizgavanje botoxa poteka hitro, traja nekaj minut, odvisno od področja, ki ga obdelamo, in je skoraj neboleče. Na mestu vboda lahko nastopi rahla rdečina in pekoč občutek, ki izgineta v nekaj urah, redkeje podkožna krvavitev, ki se resorbira v nekaj dneh. Učinek botoxa se pojavi po 3 do 4 dneh, popolnoma pa se razvije po 14 dneh. Traja 3 do 6 mesecev, nato pa je potrebno postopek ponoviti. Začnemo z nižjimi dozami, ki jih po potrebi prilagajamo glede na dosežen učinek.

Na kaj moramo biti pozorni po posegu?

Po posegu vbrizgavanja botoksa prvi 2 uri tretiranega mesta ne smete masirati, nanos pudra je dovoljen. 2-3 ure po posegu naj bo glava v dvignjeni poziciji, odsvetuje se prekomerno sklanjanje in ležanje. Zaželjena pa je normalna mimika obraza oziroma uporaba tretiranih mišic.

Zaupajte lepoto in zdravje svojih oči strokovnjaku!